top of page

B&B Burgwal

Geschiedenis van Achterom Hoorn

B&B Burgwal is open sinds Januari 2023, de B&B is gevestigd op het Achterom in Hoorn, vroeger heette het Achterom, Burgwal en is vermoedelijk sinds het jaar 1654 Achterom geworden. Het pand van de B&B is waarschijnlijk in 1860 gebouwd en daarna 5x verkocht. Wij zijn de trotse eigenaren sinds 2005. Het is gebouwd als 2 woonhuizen met opstal. Daarna zijn er een aantal verbouwingen geweest. Zo is het dak verandert, de ramen zijn verplaatst en is het woonhuis beneden verbouwd naar een grote opslagplaats en is er een uitbouw aangezet. In 2021 zijn we begonnen met de voorbereidingen om de B&B te gaan realiseren.

FD8E9E25-D7D8-4E74-BCE0-EDF378582360.JPG

Wie zijn wij

Wij zijn Sabrina en Matthijs, trotse eigenaren van Achterom 55 en sinds kort dus B&B Burgwal.

Sinds 2005 noemen wij dit thuis. Sabrina is geboren in Hoorn en dus een echte Horinees, het voelde vertrouwd om hier weer te gaan wonen, Matthijs zal hetzelfde zeggen ondanks dat hij hier niet geboren is. Ondertussen wonen wij als gezin nog steeds met veel plezier in Hoorn.

Toen we de sleutel kregen van Achterom 55 was er veel achterstallig onderhoud en genoeg te doen. Met behulp van familie en vrienden hebben we het gehele huis onderhanden genomen. Beginnend op de tweede verdieping en langzaam onze weg naar beneden bouwend. Tot twee jaar geleden was de begane grond niet meer dan een garage/opslagruimte, en wie veel opslagruimte heeft, heeft erg veel spullen. Om onze droom te verwezenlijken moest er geruimd worden en flink. Maar waar begin je….

Op een bepaald moment zochten vrienden opslagruimte voor hun toen beginnende wijnbedrijf, voor ons was dat een goede reden om te gaan opruimen. Eerst dus een gedeelte maar snel daarna volgde de rest van de ruimte ook. Toen het eenmaal opgeruimd genoeg was en de architect zich vrij kon bewegen met het meetapparatuur was de tweede stap gemaakt.

Kort nadat we de tekeningen in handen kregen en de eerste offertes hadden aangevraagd kwam Corona. Daardoor zaten wij beide thuis en besloten we zelf met de verbouwing te beginnen. Met wederom hulp van vrienden (Peter, Rimmer) en familie (Co) hebben we op een aantal dingen na het meeste zelf kunnen maken.

Gelukkig kwam er een eind aan de meeste maatregelen van Corona waardoor wij weer aan het werk gingen, helaas hield dat wel in dat de verbouwing op een lager pitje kwam te staan. De hele verbouwing heeft langer geduurd dan we oorspronkelijk hoopte maar desalniettemin kunnen we ondertussen zeggen dat het helemaal af is en dat we ontzettend trots zijn op het eindresultaat! 

bottom of page